Friday, December 25, 2009

.nawaitu.

tajuk diatas amat senang untuk di hayati,
berdasarkan pembacaan aku di dalam buku Tundukkan Hati karangan Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat.....
apabila kita melakukan sesuatu perkara, hendaklah jujur dan ikhlas kerana Allah Taala,dan tidak ada sebarang niat jahat atau sifat mazmumah dalam hati...

sebagai contoh,
kenapa terlalu banyak runtuhan bumbung yang berlaku pada bangunan di Terengganu,bagi aku runtuhan ini berlaku kerana tidak ada keberkatan di dalam melakukan kerja yang telah di amanahkan...terdapat ura-ura yang menyatakan Pegawai Penguasa yang telah diamanahkan telah menerima rasuah dan bermacam-macam lagi....
aku tidak menuduh siapa salah dan siapa betul,tetapi ingatlah wahai manusia termasuk diriku sendiri lakukanlah sesuatu pekerjaan dengan ikhlas dan tiada niat jahat langsung....

sama-sama lah kita ambil iktibar dari ape yang telah berlaku pada akhir-akhir ini,runtuhan demi runtuhan bumbung,ape yang penting disini lakukanlah kerja dengan jujur dan ikhlas kerana Allah Taala nescaya kerja yang dilakukan mendapat keberkatan dari Allah,jika tidak Allah boleh turunkan bala dengan sekelip mata...

pesanan ini dituju buat diriku terutamanya insan yang bakal menceburi di dalam bidang pembinaan sebagai juruukur bahan..pelbagai dugaan dan cabaran bakal ku tempuhi contohnya rasuah daripada pihak kontraktor dan sebagainya...ingatlah ini boleh mengundang bala kepada diriki sendiri...LillahiTaala...Ameen..

Sunday, December 20, 2009

.aku sedang belajar.

aku sedang memahami dan mempelajari silibus hidup...
ianya tidak mudah dan tidak susah..
hanya perlukan beberapa formula yang penting...
aku mengerti..
niat dan hati amat penting...
buatlah ape jua pekerjaan..
apa yang penting bukan kerjasama..
paling penting adalah niat dan memohon redha daripada Allah,
aku ckup mengerti dengan fomula ini,
ia tidaklah sesukar ape yang disangka...
ingatlah diri ini...
sabar,bersyukur,ikhlas,jujur,redha...
tidak rugi jika kau memiliki ini...
niat la dengan btul dan ikhlas...
terima ape yang diberi...
kerana semuanya kurniaan dr Allah...
dan ada hikmah disebaliknya..
cukup cantik dan indah prinsip dalam islam...
Alhamdulillah akhirnye kusedari...
Ameen...Allah maha besar..Allah segala-galanye...

Wednesday, December 16, 2009

.habis sem 5.

16 december 2009..
tamatnye paper last iaitu tekno...
sepanjang sem nie banyak betul benda mencabar...
antaranya....

-cpp tuk sem 5..memang memeritkan..tetapi Allah dah bg rezki kat aku tajuk pengkalan data kos lulus..tanpa dirancang..inilah yang dikatakan takdir..samada ia menggembirakan atau tidak ucap lah Alhamdulillah kerana ia datang dr Allah..tuk cuti sem nie aku berhajat untuk start buat cpp..kena buat laman web..suatu yang amat mencabar..sahut je cabaran 2 tanpa sebarang alasan..orang cuti aku bertungkus lumus setlekan aku punya laman web...redah je la..

-excident??aku kena lagi...bese la 2 dah takdir aku excident..bawak elok2 pun dah kena nk wat cmne..bersyukur je la..ada hikamh disebalik kejadian..2 kali aku excident seminggu sblm final...bhye btul...tp nsib baik xtruk sgt...

-target sem nie nk naikkan pointer...berdasarkan strategi yang telah diatur..alhamdulillah berjalan lancar..tggu la 31 december nie...mcm mana result...sekarang tawakal n sabar....

-cita-cita nk sambung degree...banyak lagi ilmu aku kena cr...umur skarg untuk menuntut ilmu..insyaAllah bulan 1 nie nk apply UPU...

-ape2 hal bersyukur dengan ape yang kita perolehi..ameen...

bye sem 5....


Sunday, September 27, 2009

come back

fuh..
lame gler blog nie kena tinggal..
al maklumlah umah sewa xde internet n bsy stdy...
dah seminggu hari raya..
hr nie first day beraya di poli...
dengan niat nak pose hr nie sampai hr khamis..
raya taun nie same je mcm xraye...
raya taun nie xjmpe ngn ayah..
rase mcm pelik je tp benar..
lantak la mana2 pun..
dh xkisah semua 2...
janji pointer 3.5 above..
tu keja aku skrg nie...
focus.....chow..

Tuesday, July 28, 2009

jatuh cinta

aku jatuh cinta pada tempat tinggal ku iaitu kerteh , sebab jatuh cinta :

-makan minum free
-umah free
-internet free
-minyak kereta free
-letrik ngn air free

semua free...
sebab semua free, parent yang tanggung..
"Rumah ku syurga ku "....
malasnye nk g blajar jauh2....

.seNyum.

setiap manusia tidak lepas dr melakukan kesilapan,
jgnlh menyesal keatas kesilapann yang telah dibuat,
cepat2 mohon taubat sebelum terlambat,
buat renungan diri sendiri.....
Moving Forward..

Thursday, July 16, 2009

.ku fikir-fikir.

sejenak aku meneliti setiap isu semasa politik di negara ini..
knp??
Pihak pembakang sering menerima pelbagai dugaan dan cobaan untuk di jatuhkan...
pelbagai taktik kotor yang digunakan...
siapa dalang menjalankan kerja-kerja kotor nie...
apakah kemahuan yang dituntut sbenarnye...
dan kenapa ini terjadi...

Rasulullah menggunakan formula mengurangkan musuh ketika zaman pemerintahan Islam..
hurm???

Wednesday, July 8, 2009

.adik yg cerah,abg yang gelap.

early in the morning
muka teruja tgk laptop..
pe da ko nie irsyad..

Saturday, July 4, 2009

.thinking.

"diam kurangkan bercakap,banyak kan berfikir,................sila sambung.??

Friday, June 26, 2009

my future...

sabo setahun je lagi...
wait..wait..and wait....
untill finish study....

Friday, June 12, 2009

fikir-fikir

"Jangan fikir susah,Fikirlah semuanya mudah"

Saturday, May 23, 2009

-niatku-

-utk masa terdekat siapkan report LI dan present kaw2 punye..
-habis stdy trus kerja nk ringankan beban parent..
-pasal degree nant la pk balik..
-tak sabar nk memperbaharui cgpa untuk sem depan..
-ameen....
-usaha.doa.tawakal.

Friday, May 22, 2009

20 years old

makin tua aku nmpaknye...
usia mkin bertambanh...
dah masuk alam 20-an..
tahun depan abis stdy..
hdup maintain......

Friday, April 24, 2009

..dimana pembela islam..

MEMORANDUM 15 PERKARA DARI MENTERI2 KABINET BUKAN ISLAM KEPADA PM
Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini dengan membuat kenyataan akhbar
bahwa umat Islam wajib isytihar perang terhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam
yang menurunkan signature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swt
kerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal .
Datuk Harussani juga minta kepada semua
penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajar kuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya
jangan lupa cakap benda ni dalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa
pertubuhan IFC ini adalah musuh Islam di Malaysia.
Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...Depa send memorandum kepada PM minta 15 perkara
berhubung dengan Islamsupaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia.
Antaranya:
1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan dengan mana-mana agama
sehinggalah anak itu berusia 18 tahun - Tu dia tuan-tuan.
Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak
kita langsung tidak boleh dididikkan dengan cara Islam.
Kita tak boleh bubuh nama Islam kat anak-
anak.
Sampai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah, tanya kat anak kita, "Hang
nak ikut ugama apa?"...Kalau dia kata nak jadi hindu, maka jadi hindulah dia.
Kita tak boleh nak
buat apa sebab dah digazetkan dalam Perlembagaan Negara.
2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolum identiti agama -
maknanya, perkataan "Islam" yang ada kat mykad kita itu, depa minta di"tiada"kan .
3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, dia tidak perlu masuk Islam.
4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam, mestilah dia tukar agama
kepada bukan Islam.
5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid, begitu juga kerajaan
Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumah ibadat orang bukan Islam .
6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurat hendaklah dimansuhkan,
kerana ia menghina agama bukan Islam.
7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -mahkamah syariah
kalau takdak, habih la kita tuan-tuan.
Walaupun la ni bukannya perfect, tapi itulah satu-satunya
mahkamah yang defence agama kita.
Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid
pusaka, masalah nikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?... Kalau takdak mahkamah
syariah, maknanya, perkahwinan tidak akanberjalan di atas akad nikah, sebaliknya,
perkahwinan akan dibuat secara berdaftar.
Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanya dikembalikan kepada waris yang
tidak beragama Islam.
9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabilamasuk Islam, maka hak penjagaan anak tidak boleh
diberikan kepada mereka.
10) Sebagaimana program-program di radio dan tvyang menerangkan tentang ajaran Islam dalam
bahasa ibunda masing-masing, begitu juga ajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberiruang.
11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible dalam bahasa
Melayu untuk diedarkan di seluruh negara.
12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi di Malaysia? ...lagi 3 ana tak
ingat, antum boleh refer dalam majalah Millenium Muslim.
Ini dia tuan-tuan, Islam diludah depan mata kita sendiri, so mana sensitiviti kita terhadap agama
kita sendiri?...Datuk Harussani tegur PM dan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan
tersebut supaya dibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?...Depa kata kat Mufti
Perak, "Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open minded langsung!".. .
Datuk Harussani balas
dalam majalah "Millenium Muslim", katanya, "Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau
lebih, maka inilah hadiahnya!". ..Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia.
Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar, macam ada benda dalam mulut sampai takbolehnakbuka!
......................................... ..... .. ....................................................... .........................................
Kata al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya:
"Sepertimana yang Tartar berhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil
daripada raja mereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasak yang
merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambil daripada syariat yang
berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.
Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawa nafsunya semata, lalu
dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anak cucunya.
Mereka mendahulukannya melebihi kitab
Allah dan Sunnah Rasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib
diperangi sehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukum selain
daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar
(rujukan tafsir al-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn
Kathir jld. 2, m.s. 70.
CetakanBeirut)
Allahu ta..ala ..alam.
16 Februari 2006
**SAPA YANG BACA ARTIKAL INI "DIWAJIBKAN" POST KEPADA BULETIN ANDA.. KERANA INI SEBAHAGIAN
DARI JIHAD... SUPAYA SAUDARA MUSLIM KITA DAPATTAHU TENTANG UNSUR-UNSUR MENGHANCURKAN
ISLAM..
ALLAH MAHA BESAR

Thursday, April 23, 2009

..tersedu...

aku tersedu seketika..
pabila melihat mak ku yg menjaga adikku yang baru lahir kedunia..
tersedu aku..
bila aku terbayang bagaimana...
bagaimana mak ku menjaga ku sehingga aku menjadi seorang manusia..
bermula daripada tapak tangan ku sebesar ibu jari mak ku...
hurm....
dengan harapan mak ku,
agar aku menjadi seorang yang berguna..
terima kasih mak... 

Tuesday, April 21, 2009

..adik aku tdo..



nielah adik aku yg baru...
hepy gler dpt adik baru...
hakhakhak


Monday, April 20, 2009

..aDik bAru..

tanggal 18/4/2009...
maka lahirlah adik aku yang ke - 9..
di mana mlm 2 Chelsea menewaskan Arsenal dlm FA Cup..
perh...
ramai gler adik aku..
kalu perempuan bleh bgus gak..
nie lelaki..
bleh buat team futsal nie..
spend a lot a lot of time to my brother..
to my mother,
congratulation....:) daa..

Thursday, April 16, 2009

..Boikot..

"Utusan Malaysia is very mischievous and we should not allow them to get away with this. We should go out and buy some copies of Utusan Malaysia and burn them. Can we organise a ‘Burn Utusan Malaysia Day’? Then we should ask all the newspaper vendors and shops to boycott Utusan Malaysia. And if any shop continues to sell Utusan Malaysia then we should boycott that shop. And those shops must be told that we are boycotting them and why we are boycotting them so that they know and will stop selling Utusan Malaysia if they want us to end the boycott of their shops."

kawe sokong sangat la cadangan nie...
mari pakat kita beli harakah...
Takbir..:)
(dipetik drpd blog DS Anwar Ibrahim)



Wednesday, April 15, 2009

..relax..

bila berpuasa..
perkara pertama yag aku dapat adalah ketengan relax n cool..
aku berfikir sejenak membuat kajian terhadap diri sendiri..
perbezaan antara perut yg kenyang dan perut yang tidak kenyang tetapi berisi..
hurm...
ternyata sunnah nabi berhenti sebelum kenyang ckup membuat aku teruja...
aku cuba makan sekdar untuk mengisi perut shaja dan ternyata banyak kelebihan yg aku peroleh..perkara pertama ialah tenang dan tak gelabah...
jika dibandingkan dengan perut yg kenyang..
fikiran jadi bercelaru dan lemah,
bdan letih dan mcm2 lg.

zaman sekarang mcm2 makanan ada..
majoriti dikalangan penduduk Malaysia makan makanan yang bermasak...
aku pernah terbaca satu kajian kenapa org zaman dahulu mempunyai jangka hayat umur yang panjang...
dan hasilnya org2 dulu mkn makanan yang mentah sahaja..lebih kurang xmasak la..
hurm menarik tu....
sebab 2 lah rakyat Malaysia ramai yang sakit jantung la dan mcm2 penyakit...

jadi,
sebagai org muda mcm aku kena la control cara pemakanan..
makan nasi dan ada lauk boleh tetapi jangan dalam kuantiti yang banyak..
papepun..
rujuklah cara pemakan Nabi Muhammad S.A.W.

kesimpulannya...
puasa mempunyai banyak hikmah...
tunggu kita nk exsplore sndri je hikmah 2,
dengan berpuasa...  
sekian...

Thursday, April 9, 2009

k3m3nqan yg tak dijaNgka

chelsea 3 - liverpool 1...
hurm nk caye ke x keputusan nie...
kalu tgk pada analisis aku sendiri,
mmg diakui bahawa corak permainan chelsea sering tidak menentu...
secara tektikalnye liverpool mempunyai kelebihan dr segi corak permainan...
ape pun caya lah chelsea,aku kena tgk match yg kedua nie...
maintain your performance....
kpd liverpool...
bola itu bulat...hehehe..chow...

Wednesday, April 8, 2009

2-1

kemenangan pkr di bukit selambau dan bukit gantang..
takbir...
sempurnakan nazar aku...

Thursday, April 2, 2009

bukit gantang


ape yg menarik dengan bukit gantang nie.,,:

idola aku la sape lg DS NIzar bertanding di kawasan Bukit Gantang..
aku ada creta menarik nak bg tau..
aku ada seorg kawan chines namenye teh..
budak2 course mest kenal nye ngn Teh nie..
dia org Perak..
aku tanye dia..
Teh who u vote for Bukit Gantang..
dengan hepy nye dia Jawab PAs..
do you se that...
org cina pun dah tak caye kat BN..
thanks la Teh...i love u..kah2...
aku doakan pintu hati Teh diberikan hidayah masuk Islam...
aku dah pasang nazar hr nie,jika DS Nizar menang di Bukit Gantang,
aku nk puasa 3 hari...
Ya Allah,
kurniakanlah kami pemimpin terdiri daripada alim ulamak dan org yg soleh dan solehah,
aku berserah pada Mu Ya Allah...
amin....
TAKBIR...

Wednesday, April 1, 2009

..aku baru tau..

semalam..,
selepas solat maghrib tetiba je banyak kelekatu@termite dalam bilik aku..
rimas nye dengan makhluk nie..
aku pun turun la kat bawah sebab bilik aku kat atas,
aku tanye tok aku,
banyak nye kelkatu nie,
tok aku jawab malam nie nak ujan..
oo..macm 2..
aku tunggu punye tunggu...
ternyata malam semalam hujan..
what's exiting here...??
menunjukkan bahawa perkaitan antara alam flora dan fauna..
satu lg semasa tsunami..
ada perkhabaran sebelum tsunami terjadi..
banyak ikan telah mendarat tepi pantai...
SubahanaAllah...
betapa hebatnye ciptaan Allah...
bersama lah kita pelihara nikmat yang Allah kurniakan..
amin...

Tuesday, March 31, 2009

..idola..


aku cukup berbangga kerana mempunyai pemimpin seperti DS Nizar..
melihat raut wajah DS pun aku dah tergamam,
bila dia start bg speech lg la aku diam smbil senyum..
inilah pemimpin yg kita cari..
perjuangan semata2 untuk menegakkan syiar Islam
setiap perjuangan tidak mengharapkan balasan..
bila aku tgk DS Nizar aku sendri jadi semgat nk study sebab tgk dia punya semngat walaupun kerajaan Perak dirampas kuasa dia still maintain..
kalu dia ada Ir kenapa xleh ada Sr Nik Ahmad Irham Bin Nik Rusli..
Takbir...

..bujang..

adakah hepy hidup membujang..??
jawapannye :

1.hepy sebab bukan masa nye lg nk pk pasal kawen.
2.hepy sebab aku bleh peg mana saje ikut suke aku.
3.hepy sebab aku bleh balik umah ikut suke aku nk nk balik kul brape.
4.hepy sebab duit aku xabis sebab pompuan,aku bleh enjoy gune duit aku untuk aku sndri
5.hepy sebab duit aku bleh buat modified motor ngn kereta,motor nk kasi upgrade sket dr ex5 ke Lc,125 ke,CBR ke kalu ada rezki lebih yamaha R1 pun ok.
6.hepy sebab aku bleh gune duit aku untuk sara family aku.
7.hepy sebab aku bleh design rumah yg aku idam2kan ikut ske aku.
8.hepy sebab ape2 yg aku kahayal bleh jd reality..hahaha...

amacam KABIR,setuju x benda aku post nie...mu blajo molek2 dekat German 2..mu balik nant aku nk sruh mu modified Vtec aku....

adakah hepy berstatus kawen...huhuhu...
2 korg jwb la sendiri.....

Monday, March 30, 2009

..biLa..

bila..
cinta dunia,
hati jadi resah..
bila..
cinta akhirat..
hati jadi tenang..
:)

Thursday, March 26, 2009

..nEw SeasoN..

petang Khamis minggu ke brape ntah praktikal..
hati aku tergerak untuk menconteng sedikit ijazah yang ada dijalanan yg aku perolehi daripada Bos tempat praktikal aku...
byk pengalaman dia cerita..
sebenarnye baru lepas bos aku semak buku report harian aku...
dia dah detect kelemahan aku hasil daripada daily report yang aku tulis...
cara persenyampaian aku cukup lemah...
sukar untuk difahami...
so,kena la improve sket cara persembahan sesuatu dokumentasi aku biar semua org fhm ape yg aku nk sampaikn..
bos aku siap ajar lg teknik nk jawab prekse yang selama ini aku tak pernah terpikir teknik yang dia bg tau...

ape yg menarik tentang bos aku nie..???
-relax..
-dedikasi
-tiada nada marah semasa bercakap
-memberi teguran secara berhemah
-senang untuk didampingi..
-banyak memberi nasihat
-memahami situasi
-last skali yang paling best, xkedekut ilmu...

Alhamdulillah...
Allah dah takdirkan aku praktikal dekat cnie...
-cebisan kata-kata yang terungkap dapat melahirkan new seaSon-

Monday, March 16, 2009

eNough...

cukup 40 hari prktikal..
malas dah nk tulis pasal prktikal...

skrg musim hujan..
balik umah lepak..
malam tgk bola...
pas2 tdo....

..simple..relax..cool..
..daa..

Thursday, March 12, 2009

40 dasy in century...

hari nie dalam sejarah...
adik aku amik result spm...
dpat brape la mamat 2...
pas2 yg lg sorg 2,ape certa la result dia...
maybe result diorg lg bgus dr aku kot...
xpe la...wish u all got flying colours..

hr nie pg2 lg dah kena ikat dok.tender....
adu...
berpeluh ikat tender...
lps 2 sambung taking off reinforcement..
sket je lg...
kira untuk roof beam...
penat gler taip...
dah...chow...

Wednesday, March 11, 2009

39....hari...

hoorayy....
bapak balik..
hahaha..
bukan le..ayah aku ada balik semalam...
jd bleh la paw sket ayh aku mkn kat kedai..
sambil 2 borak2 pasal family..

semalam jmpe ngn firdaus..
budak Maahad..
bila duk ngn dak Maahad jd baik le aku..
no smoking,no lawak bodoh...
banyak perkara yg diboraknye sambil minum Jus manggo..
dengar creta Nik hanis balik hr nie..
wah..lg syok nie...

tp..semalam aku peg RHB bank..
jumpe la plak CG Abdullah Zawawi..
first time aku peg RHB bank sbb nk bayar perkeso...
sambil tunggu giliran borak2 la ngn Cg..
soalan cepumas yg dia tanye..
awek ada dok lg..???
hahahahaha...
ape daa cg nie...
dia kata..duk kota bharu awek lawo2...
hahahaha...
jawapannye : xdok la Cg...
pas2 borak2 la pasal SHAMS yg kedaanya semakin runcing ditelan masalah..

bereh....
sambung kerja ..
kerja ape ekk..
hahaha...
buat salinan dok kontrak la..
chow...

Tuesday, March 10, 2009

38 hRI duk opis..

fEnomena Rempi-T...
huhuhu..
satu tajuk yg ckup panas bg masyarakat kita..
depan umah aku kalu hr cuti..
petang jgn kuar peg mana2..
tggu je depan rumah..
mest ada hiburan hujung minggu...
perh...
berduyun2 mat rempit lalu...
BJS 7565 xmasuk sekali...
kalu masuk kena tangkap sape susah..
aku sorng je yg susah..
dah...
smbung kerja..
hr nie settle kan report hr Ahad...
pas2...
hurm...ape lg on9 la...
chow...

Sunday, March 8, 2009

37 hari praktikal..

semalam..
mcm2 menda terjadi...
first,
karnival sua rasa..
tujuan aku hanyalah untuk tgk autoshow n drive time...'
xyah ckp banyak tunjuk gmbar je....mcm2 org ade...
tp yg penting usha awek...
huahuahua...

next happening,
kebakaran yg berlaku di kedai phua pembekal barang runcit,
aku baru balik dari sua rasa,
tgk awan hitam je..
igat nk hujan
tp kedai terbakar...
nie gambonye...
aku amik sekeping je...
dalam masa setengah jam kedai nie dah rentung...
kedai nie berada di hadapan honda showroom..
di bukit besar...
k,habis creta..tepuk tangan...

Thursday, March 5, 2009

36 dayS

hari nie khamis...
esok jumaat...
cuti lg...
best gler cuti...
tdo..tdo..tdo...
hr nie kena prepare dok. tender...
bgus ada kerja jugak nk buat hr nie...
blah...

Tuesday, March 3, 2009

35 day'S in PSZ..

alhamdulillah....
hr nie ada mood sket...
walaupun hujan..
sampai ofice..kalau la parent aku bg kreta..huhu
alangkah bagusnye...hahaha..koya...

teringat plak aku dkt tok aku...
bila teringat dekat tok@nenek aku..
tiap2 hari duk cakap hari2 harap2 sempat dapat tgk aku kahwin...
adu la tok...sabo2....tok mmg best...
hahaha...
insyaAllah sempat..moga Allah panjang kan umur tok..
amin...

pasal buku tundukkan hati...
dah masuk part 7 tajuknye tak igat..
tp isi2 nye lebih mrnghuraikan tentang keimanan...
pesana nabi Isa S.A kepda shabat2nya..
"Masuklah kamu di dalam dunia,tp jangan sibuk2 kan dengan dunia"
dipetik daripada buku Tundukkan Hati..

beyeh...
sambung buku SmM2..
hri nie mauk bahagian
section E : Piling and diaphragm wall...
sebelum 2 chek friendster,myspace n facebook..
n berkembangan terkini di Perak...
hr nie ada perkara menarik berlaku..
choww....

hr nie tanggal 3 mac 2009...
berkecai lah akn nye hati ini..
bagai gelas kaca jatuh atas floor slab..
argh.....
ada sape2 nk tukar planet...
jom ikut aku..
kita g duk kat planet pluto lak..
huhuhuhu...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Monday, March 2, 2009

34 days in PSZ

huhuhu....
hr nie xde mood nk tulis blog..
i didnt bring my laptop...
hujan le..basah laptop aku..
maklumle xde kreta....

igt nk crtea pasal buku Tundukka hati...
pasal zuhud tp xde mood le hr nie...
sampai2 je opis aku bc sMM..
byak jugak istilah aku dpat dlm buku nie..
target aku nk baca sampai khatam..

cuaca dah start hujan...
tdo pun sodap...
chow...

Sunday, March 1, 2009

33 hr praktikal....

hari nie sampai je opis..
trus update daily report yg minggu lepas....
lepas siap smua 2 trus on9...
huh..
ngantuknye...
xdok mood nk tulis panjang2...
kepada si dia yg terasa hati..
mintak maaf byk2..
mmg btul, its all my fault...
harap perkara macam nie xberulang lg lepas nie...
hati dan perasaan xleh dibuat main2...
2 yg aku belajar dari kesilapan...
dah2...
nk surf nde lain plak..
bu bye...

Saturday, February 28, 2009

hepy2...

aku baru lepas chat ngn org jordan td...
huhuhu...
ukhti jundullah heaven...
seharusnye...
aku beruntung sebab ada pendorong hidup...
muslimah yang berpurdah...
lg pun aku nie ank sulong..
nk la jugak rase ada kakak ke abg ke...
tp batas2 perlu la dijaga antara muhrim dan bukan muhrim...
Alhamdulillah....

td peg teman mak aku peg kedai anakku...
Ya Allah boringnye...
tgk baju2 baby..beli untuk bakal adik aku yang ke -9..
ai..laki ke pompuan ek...
harap2 P le .,,sebab ramai gler askar nie..
siap bleh buat team futsal lg...
hehehe..
ramainye adik aku....

dlm perjalanan pulang ke rumah dr kemaman....
ada peristiwa menarik yg melucukan hati...
ada petrol car perdana berhenti di trfic light dekat ngn mesra mall...
pas2 ada sebuah van yg dipandu oleh makcik nie...
pas2 mak cik nie tekan hon byk kali...
van makcik nie duk tepi petrol car...
pas2 mak cik nie marah2 dekat polis...
ai..ape kes mak cik nie...
biar betul...
heran aku tgk....berani nye mak cik nie...
bila time lampu hijau je dia kejar petrol car perdana....
hahaha...
aku senyum je sambil drive tgk dr belakang...
adu la..pelik2 la org atas dunia nie....
pape pun nie la dunia namenye...
ada pham semua....

Friday, February 27, 2009

night trip

semalm dalam perjalanan ke Kerteh daripada KT....
aku tggu punye tggu kwan2 nk hantar smuaa ada hal...
last2 aku terpakse jugak mintak abg sdre aku hantar naik skyline gtr...
huahuahua.....

sampai2 je awal lg...
tgk ada kedai buku dekat sebelah..
aku pun usya2 la dunhill sebatang...
tp aku telah dijodohkan dengan majalah kereta edisi 111...
wah...nie barang baik nie...
dlam majalah 2 ada bullet kuning dengan tag line peluru kuning...
aku pun pe lg khusyuk gler la baca smpai xsedar bas dah sampai...

bapak besar punyer bas pun aku xsedar...
seat aku no 29 belakang skali...
adu malas nye nk masuk dalam...
redah je la...
ada la brother2 duk tepi aku...
tp ada awek nie kena duk blakang gak...
kahkahkah..siang ke mu....
dah la kena kepit ngn brother 3 org...
cun gler awek....
aku layan pe...baik aku baca eg9 bullet kesayangan aku...
kalu dapat kat aku la kreta nie..
body mest warna itam,rim mest gold...yg pntg rim advan RG 4...
pas2 bucket merah...
2 pun dah ckup....
kasi power sket je lg kat enjin biar bleh blah selaju yg aku nk...
bg aku 150 2 standed je...nk lebih lg dr 2...
kahkahkah..xtkut mati....

yg lawaknye smlm..awek 2 dah x senang duduk bila kena kepit...
xsampai kuantan..dekat bulatan batu bersurat dah turun,....
kahakhahk...
cian ke mu...
ye la..
dah la duk seat paling blakang..
kena kepit plak 2...
bapak awek nie lg la xsenang duduk...

adu panas nye dalam bas...
mcm nk meletup badan aku...
sampi kerteh dalm kul 11..
sampai2 je trus sambung cble streamyx 100 mbps...
ayah aku tgk je...
hahaha
budak nie balik2 je dah start on9...
hahahah...
k makan lak..
pas2 solat jumaat..
pas2 tdo....
chow.....

Thursday, February 26, 2009

32 hari praktikal...

Mcm biasa,
Alhamdulillah dipanjatkan kesyukuran yang tidak terhingga....
kandungan di dalam buku Tundukkan hati part3...
Memupuk cinta kan akhirat....
'Dunia semkin jauh meniggalkan kita,akhirat semakin mendekati kita'
dunia kata bye..akhirat kata welcome...
setakat manakah persediaan kita untuk menghadapi akhirat...
sudah cukupkah bekalan kita..???
tidak cukup sama sekali...berat dosa ada la...
so..what should we do....
di masa masih muda bg para remaja mcm aku..
isi lah masa lapang dengan solat lima waktu di masjid atau surau...
baca al-quran sekurang2 nye sekali sehari....
cakap pasal baca al-quran..aku ada kisah menarik yang aku baca dlm iluvislam...
ada seorg tokki/atuk nie tgh bca quran..pas2 datang cucu dia tanye sy dah cuba bc quran tp xfhm2 n mcm xdapat ape2 pun...
atuk 2 senyum je...atuk tu ckp cuba kamu ambil bakul yang kotorn bocor n peg amik air kat sungai...
sebanyak 2 kali di cucu 2 peg amik air kat sungai sampai kat umah air xde...
tp hasilnya bakul yg kotor menjadi bersih tp proses pembersihan 2 dia xsedar..
mesejnye disini...
walaupun kita membca al-quran n kurang pemahaman tentang isi kandunganya..tetapi dengan mukjizat yang ada pada al-quran dapat membersihkan hati yang kotor walaupun bacaan nya tidak banyak tetapi istiqamah ataupun berterusan...itu yang lebih baik...
hurm....sama2 lah kita insaf kan diri fikir pasal akhirat...
umat yang bijak akan selalu fikirkan persediaan dia akhirat kelak..
pesanan untuk diri aku janganlah jadi hamba kepada dunia....
carilah keberkatan daripada Allah,moga2 kta hidup dengan keberkatan Allah dan mati dlam keadaan beriman kepada Allah...
Amin....

sambung buat taking off reinforcment..ada 4 helia lg drwing...
wassalam....

Wednesday, February 25, 2009

31 hari doh....

Alhamdulillah....
hidup lagi hari nie.....
Allah masih bg lagi peluang untuk beramal ibadat dan bertaubat....
kalau nk kira banyak dosa dan maksiat dah aku buat atas dunia nie....
pasal buku tundukkan hati..
pemahaman aku tentang buku nie seedikit demi sedikit...
pada bahagian ke-2 bertajuk menurut hawa nafsu dan panjang angan2....
hidup janganlah berlandaskan hawa nafsu..
jika berlandaskan hawa nafsu,perkara haram pun akan jadi halal...
macam isap rokok...bila la nk insaf nie...
nasib baik xheavy smoker...

MALAS...
adalah satu perbuatan yang berlandaskan hawa nafsu....
sebagai contoh bagi student macam aku...
time kuiz atau ada ujian malas nk baca buku...
bila time ujian atau kuiz mula la nk tiru2 org....
hasil nye..keputusan yang diperolehi tidak berkat....
tanda2 xberkat ilmu yang kita perolehi xlekat dalam hati....
cukup la sekadar 2...banyak lagi kena baca pasal buku nie...
kena baca slow2 baru ada pemahaman.....
lepas maghrib baru sambung part 3....

kerja plak....
hari nie sambung taking off formwork,reinforcement and concrete untk frame bangunan di universiti malaysia terengganu...
hai...ngntoknye....aku tdo pukul 9 semalam...pg nie ngantok lg...
gler punye badan....
pee daaa....

aku baru lepas chat ngan Jundullah Heaven..
huhuh...
lepas jugak rindu kat org Jordan....
dah2..buat kerja...

perkara paling aku benci dalam taking off jika ada perubahan drwing...
rase nk bakar je drwing....
gler btol...
kalu perubahan banyak bleh tahan..
nie..skit2 je...adu gler btul....
cabaran gler nie...

Tuesday, February 24, 2009

tHirty Days

Alahmdulillah...
syukur nikmat.....
kepada Tuhan yang memberi rahmat....
huhuhu......
lepas baca buku Tundukkan Hati karya Nik Abdul Aziz Nik Mat...
bagaikan setitik hidayah menitik ke dalam hatiku...
insaf aku baca buku nie....
harap2 insaf nie kekal.....
point pertama yang aku dpat drdpbuku nie ialah...
setiap perkara yg kita buat dengan niat untuk bermegah2 maka akan dilaknat oleh Allah Taala...
Astaghfirullahalazim.....
jadi buat lah sesuatu niat untuk mendapat keberkatan Allah...
dan jangan lah kita menjadi hamba kepada dunia...
bersyukurlah dengan apa yg ada...
nikmat yg Allah bg gunakanlah dengan sebaik mungkin, jgn gunakan untuk ke jalan maksiat
jika tidak tunggu lah balasan daripada Allah taala....
Amin.....

udah sih...kerja pulak...
daily report xedit lg...dah mcm2 cik komen
xleh biar je mest la ada perubahan sedikit demi sedikit ke arah yg baik...
k lets do my work...
bos xde huahuahua...

Monday, February 23, 2009

hari 29 ....

Alhamdulillah......
selamat sampai ke KT dari KB.....
tolak pukul 5 sampai kul 7
walaupun aku race ngn HOnda Accord WNF5808 semalam...
start dari jalan macang smpai roundabout batu 6..
sekali dia tekan laju gler bai....
aku full throttle 150.....
ternyata Accord i-vtec menang...
tp xpe barang Honda mmg aku respect...

bdebar gler aku...
high performance waja chasis evo wCe17...
ketar tgn2 bwk laju...

cuti di Kota Bharu..
aku telah djodohkan dengan sebuah buku bertajuk Tundukkan Hati karya Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat....
sambil tunggu dua org membeli belah aku bca la buku nie...
syok gler bc buku...insaf kejap...

lets talk about work....
fahmi ditugaskan utk membuat dok tender...
aku pun kena la tgk2 sket sbb lepas nie aku kena buat...

Sunday, February 22, 2009

28 days

hr nie cuti...
peg poli...
3 org je jumpe lecturer...
aku , faezah n ida...
dah la lwat...
adu la aku jauh lg perjalanan nk balik...
confirm smpai malam kt....
penat la kalu mcm nie...

tp bgus gak...
bleh g jalan2 pg nie....
minah 2 org tu mana peg la...
aku hantar msg xbalas2...
membuta lg ke...pe daa....

hr nie tunjuk daily report dekat lec...
kepada sape2 yg baca post aku nie sry la..
aku x letak article2 menarik pun..
blog nie sekadar main suke2...
suke ati aku la nk buat pe...
huhuhu......
aku ada hati...aku pu nk suka kan hati aku nie..
hehehehe.....

Saturday, February 21, 2009


nie gambar pok2 sdre kawe....

chyok2....sje letak buat kenangan.....

dan pendorong semangat







Thursday, February 19, 2009


kenangan ku.....
budak pakai bju belang biru mcm kenal je sape...
mkn angin dengan arwah tokki.....

27 hari berlalu

sepanjang praktikal aku cukup respect pada 2 org bos aku nie....
bos aku nie juga merangkap kepada ayah kawan aku...
dan anak2 dua org bos aku nie bersekolah di SHAMS merangkap senior dan junior aku...
kredibiliti seorg ketua sgt penting dalam mentadbir sesebuah organisasi...
ayah sebagai ketua keluarga...
bos sebagai ketua syarikat...
dan sebagai nye..
apa yag ingin di perkatakan disini...
tanggungjawab seorg ketua sgt penting peranannya....
ia menentukan perjalanan sesebuah organisasi...
sebagai seorang ketua hendaklah mempunyai ciri2 seperti yakin diri,berpengetahuan dan macam2 lagi...
yang penting anak buah respect dengan bosnye..
so kalu nk org respect kena la bgus dan pandai memimpin....
huhuhu........
pengalaman jd org bertanggungjawab nie dah ada...
byk suka dan duka...
perkara mcm nie jugak telah mematangkan diri....
jadilah ketua yaang berkredibiliti tinggi.....

Wednesday, February 18, 2009

26 days...

today....
i'll go to taman tamadun islam at besut to make progress payment...
this progress payment is second update for this year....
choww....

Tuesday, February 17, 2009

25 yaum...

huh...
penatnye translet benda nie.....

penat gler ....
ngntok gler...
tdo best nie....
huh....

harap nie opis je..
kalu bukan opis xidup lg masa nie...
huhuhu...

Monday, February 16, 2009

24 hari...

hr nie hr main game....
huahuahuahua...
race jgn xrace...

kerja ada ke takde nie....
hua...huhuhu...

Sunday, February 15, 2009

baru 23 hari

todAY is Sunday....
as usual,continue download initial d fourth stage....
sket lg nk complete kan stage 4...
lepas 2 stage 5...

pasal praktikal xtau nk tulis ape lg...
hurm.....huhu..hHhAAA...

start prktikal byk perkara ake dapat...
yg paling best tempat prktikal aku nie mmg sempoi...
dr bost sampai semua staff dia mmg masuk kepala ngn aku...
bos company nie plak x habis2 mencurah ilmunye kepada bdak2 prktikal dia...
salah satu perkara yg aku dpat belajar ialah....
how to survive dr aku sendri....
lepas prktikal jd lebih berani walaupun seblm nie dah ada pengalaman bekerja tp skrg kasi upgrade lg diri....
daripada standed vtec kepada huge vtec....huahuahua....
kalu huge vtec kasi gegar KT nie....
pranGGGGG..........................
mmg bersyukur gler,tp aku xgler lagi.....
lepas habis prktikal bila smbung sem 5 byk jugak knowlegde aku blh gune time bljar nant...
syoKK..mmg sYok...xrugi prktikal 6 bulan...

Thursday, February 12, 2009

22 hari dah....

aku baru tahu ape itu groos floor area...
sebelum sekadar baru belajar teori...
bila dtg prktikal baru praktik....
hr nie mcm biasa awl lg dtg ofice...
dtg2 je trus online...
best gler prktikal,sambl buat kerja sambil 2 download anime...
semlam initial d second stage complete...
hr nie intial d 3rd satge plak..
misi akn tercapai..
oyeh...chyokk2....
arigato..kata tohai....

Wednesday, February 11, 2009

21 day's

daily report xtulis lg..
sampai2 je ofice on ptop terus bukak initial D sambung yg semalam....
ptg nie sperti yg dirancng ada tournement dkt bowling stadium...
make sure i'll win today...
more focus and full target at the straight line success...
hehehehhe...
wtch out.....

Tuesday, February 10, 2009

hari ke 20

second time format laptop...
dahsyat2...
2 la cbuk sgt delete system...

hr nie aku belajr untuk buat Groos Floor Area..
nk buat anggaran awal bg projek yg belum start berdasarkan keluasan lantai..
beres....

Monday, February 9, 2009

hari ke 19

akhirnye....
smua drver dah ada...
lengkap la laptop aku...
hr nie relax lg..
nk buat keje ape la...
ym sambil webcam...
huhuhuhu

Sunday, February 8, 2009

hari ke 18

fuh...penat gler....
start dr hari khamis xtdo elok lg...
ptg khamis balik kerteh..
pgi jumaat balik besut..
sampai besut buat kerja persiapan kenduri...
malam tdo xcukup...
pg sabtu lg la....kena basuh pinggan..
petang kemas balik tempat kenduri..
lepas kemas terus balik kerteh...
sampai kul 10.30...
pukul 3 pagi naik bas ke KT...
sampai kul 4.30...
pas2 balik umah...xleh tdo...smpai la skrg mata merah mcm ikan xsegar....

hr nie stay kat PSZ...
wak menda au...
hahahahahaha.......

Thursday, February 5, 2009

hari ke 17

Ya Allah berilah hidayah mu kepada ku Ya Allah....
byk nye dugaan atas dunia nie....
insyaAllah kalu xde aral melintang aku balik kerteh hr nie...
ptg nie nk g melawt org skit..
dia byk tolong aku dulu...
moga Allah kurniakan balik nikmat sihat kepada nya ...Amin...

luse si dia dah nk peg Jordan...
mcm x cye je...satu berita yg suprise..

hr nie kena settlekan semua kerja yg ada dkt Aims Global...
sebb mggu depan PSZ dah byk kerja..
report mggu nie xtulis lg....
biasa la 2 pressure kerja.....
Ya Allah berilah kekutan kepada ku untuk menghadapi semua nie...
berhubung dengan isu politik di Perak...
terbukti bahawa politik Malaysia masih ketinggalan zaman..
byk permainan kotor...
semuanya kerana duit dan pangkat....
entah bila sesebuah pemerintah boleh mentadbir dengan baik jika tugas yg dilakukan xikhlas dan bukan kerana Allah taala...
aku rase kalu org nk serang malaysia sekejap je dah ranap....
semuanya disebabkan pemerintah tidak beasaskan kepada Islam yg kuat...
sampai bila perkara sperti ini akan berterusan....
emmm............no komen..

Wednesday, February 4, 2009

hari ke 16

hari nie baru aku start dwnload mcm2...
nasib baik hujan renyai2 je....
kalu x,xpeg keje la aku...
cmplete drwing x sampai lg....
aku xtau nk buat pe....
bq semua dah siap edit...
huh...study autocad pun ok gak....
study jgn x stdy...

Tuesday, February 3, 2009

hari ke 15

semalam bukan pnye sakit gusi aku bengkak...
aku baru lepas buat dosa sekejap je Allah nk balas....
dah kena kifarah dosa baru sedar diri....

today,mcm biasa complete kan bq ygtak siap2 lagi...
naik boring asyik tgk bq nie je x siap2...
org australia nk bngunan dengan spec yg bukan2....
ntah pape la diorg nie....
kebnyakan construction yg dcdangkan tidak menepati dengan kesesuaian pembinaan di Malaysia...
kebanyakan facibility studies yg dibuat tidak masuk akal dan boleh memberi kerosakan pada bangunan pada tempoh waktu masa jangka panjang.....
tp constuction yg dicadangkan maju dan pendedahan yang berguna kepada budak prktikal mcm aku.....

adu lapo nye...
ape la arkitek nie...
igtkan bg drwing complete hari nie...
tp makin salah ada la....
ape punye arkitek la....
semua salah...
pesanan kepada semua arkitek kalu nk suruh qs measure make sure drwing complete,....
nie buat susah org je....
dah la xmkn lagi....
nie dah la projek org Australia...
mana kualiti arkitek Malaysia....

Monday, February 2, 2009

hari ke 14

hari nie stay kat opis...
hehehehe...
first time tulis blog pakai laptop bru.....huahuahua
mcm biasa la kerja measure xhabis2...
grwing asyik berubah....
arkitek pun satu buat kerja slalu xcomplete...
sian kat qs kena update je keje......
xpe...dugaan.....
sabo2..........

Sunday, February 1, 2009

hari ke-13

semalam jumpe 2 org pelik....
satu di Pasar Malam Cabang Tiga n satu lg di tepi teluk di Pulau Kambing....

di Pasar Malam...
semasa nk beli cocnut shake ada penjual nie tanye nk guna sarung dok..
aku ngn hadi bengong dgr 'sarung'....
lepas 2 aku jwb ye...lepas tiba2 ntah pape dia mencarut mcm....
gler puye org la....
time aku nk bayar dengan tangan2 aku dia pegang..ai gay la org nie...
moral dont judge person with him face..
aku tgk muka ganas gler tp gay....

di Pulau Kambing...
semasa aku ngn hadi tengah syok menghirup nusantara hijau....
tiba2 datang seorg L xbg salam ajak lumbe dalam laut...
ape da.....
lps 2 dia creta pasal speed boat.....
aku ngn Hadi gelak je...
xtahan aku dgr creta dia....
lepas dia tanye...xde awek ke..
aku kata ada ket hujung sana...
pantang dgr ada awek je terus g kacau...
hahahahaha.....
sian kat aweks 2 kena kacau....
padan muka 2 la pakai bju seksi sgt.......
bgus gak kalu ada org berani mcm nie dalam dunia nie...
yg xtahan lepas kena kacau aweks 2 terus lari balik rumah...
diorg tgk semcam je dkt aku ngn Hadi....
hahahahhaha.......

hr nie kena perg ofice dkt mydin.....
byk lg bq yg perlu diperbetulkan....

Thursday, January 29, 2009

hari ke-12

perh esok cuti.....
syok gler tdo nie....
semalm aku berjumpa dengan seeorg di Hotel Yt-Midtown...
hahaha..buat pe la kat hotel....
lepas jumpe rase mcm menyesal byk aku buat mistake dkt dia...
huh......
nyesal gler bai.....

hr nie maybe buat Bill Of Quantity untuk projek Pusat Sains Terenganu....

pukul 10.30 telefon ofice berdering,,pggilan daripada che mat ismail...
segera pergi ofice di bangunan bersebelahan mydin...
ditugaskan untuk semak balik bq bg projek yang bakal dilaksanakan berdasakan kepada latest drwing....
tggu punye tggu drwing xsampai2....
dekat nk balik baru sampai...adu la...
mujur gok..sempat tgk speed racer..dan sempat terlelap didalm bilik aircond....
fuh..best tdo...

Wednesday, January 28, 2009

hari keSebelas

hari nie Rabu...
smua kerja2 measure dah siap..
tggu nk buat bq je....
tp ramai g kuar site meeting...
so aku duk relax le..
hr nie dpt elaun,simpan baik2 utk guna masa depan...
cuti isnin selasa dah puas enjoy..
habis seratus bhgian enjoy...boros gler...
time xde duit bru la terpinga2.....

hari selasa peg melawat jenzah abang Hasanah...
tp ramai gak org aku jumpe..
ustz mizan,azri,amir,manaf,raziqin...
satu pertemuan yg tidak dijangka.....
boring2 bce smm....
yes mggu depan aku dpt benda baru....
????????
huhuhuhu......

huh..penat peg jalan2...
hr nie aku jd despatch....
peg pos ofice,pos laju,telekom,affin bank....
byk lg masa free ronda 360 tgk handset....
leps 2 amik udara segar dekat batu burok....
mcm2 ragam kota aku tgk,...
nie baru kt...kalu kl ke,jb ke,penang ke....
lg syok cuci mata.....
huhuhuhu....

Sunday, January 25, 2009

bini aku....

aku kalu dpat dia nie xtdo mlm.....
nie pun dah ngigau mlm2 duk tringat ke dia...
tdo xlena..
mandi xbasah...
makan xkenyang...
senyum sorg2...
angau gler dah aku nie....

siapakah si Dia menjadi pujaan hatiKu...???

dIalh Mugen Civic RR Advanced Concept....


siap la wang hantaran nk g melamar dia nie kat Jepun....
tp untu permulaan civic ek dulu.....
tggu la plat BJS 7565 dekat jentera nie...aku tdo dlm kreta pun syok gler bai.....
seat mugen RR.....

hari keSepuluh....

ahad pagi yg mendung....
semalam aku tdo di rumah fahmi buat measurement untuk projek Pusat Sains Terengganu...
drawing so complicated....
aku baru beli scale rule....RM 17 satu...
lupe nk creta hari khamis ari 2 mcm biasa abis je kerja terus lancar ke Bowling D'Iman...
aku kalah dengan Nazri...xpe kalah tpis je...kita repeat balik nant...hehehehe
Hari nie nk selesaikan drwing yg dificult bg student mcm aku.....
xleh taip lame2 ada kerja untuk dibereskan...
dengar creta ramai jugak member2 blik cuti..
sory blake busy kerja nie.....
daa.....

fuh...
siap kira formwork,reinforcement,concrete untk wingwall.....
nmpak mcm susah tp think easy....

Saturday, January 24, 2009

keLahiran

conGratulation...
to my Uncle Hakimi Ismail and his wife nor aida....
coz got new baby boy in this morning....

and to my cousin coz got new baby boy to...
semoga bertambah rezeki dan penyeri di dalam keluarga...

Thursday, January 22, 2009

my oFice



hari keSembilan(khamis la)

creta pasal semalam...
alhamdulillah...
aku hidup lg...
dekat trfic light stesen miyak shell batu burok..
ku mencuba untuk memotong sbuah kereta tetapi sayang terlanggar penghadang jalan nsib baik penghadang tu fleksibel...
lepas tu ada motor kat depan..try tekan brek kaki tetapi brek kaki belok..
ooo...damn....
aku perg kedai spare part motor tokei kedai pun betul kan balik nasib baik kelu x aku beli brek disc brek bremboo caliper with hdrulic injection...bru tau....
aku perg ceramah Perdana di Ladang...
ramai gler org mcm dekat padang masyar..
barisan penceramah Tok Guru Nik Aziz,Tok Guru Haj Hadi,Anuar Ibrahim bukan anuar zain,dan ramai lg termasuklah wakil Parlimen baru Haji Abdul Wahid Endut...
aku,Hadi,Fahmi pantang jumpe awek tudung labuh je..senyum lebar.huahua....
aku harap dapat jumpe ngn Jundulla Heaven..tp tgk2 je bleh la....
koya je lebih...

hr nie at ofice....
aku org kedua awal lepas Kak Su...
aku xtau nk buat ape hr nie....
hari nie kena hantar report harian....
semlam punya wa xlak tulis lagi ma...
hari nie Tokki baiti meninggal dunia...
Innalillahiwainnalillhirajiun....
esok cuti tp hari Ahad xcuti..Isnin ngn selasa cuti plak..
fuh..best tdo nie...
settle la bahagian pagi....

urk...
kenyang....alhamdulillah...
aku pemurah hr nie...hehehe
belanje fahmi ngn ehem2...
xleh sebut nant jd gosip panas,...huahuahua..
poyo gler.....

Wednesday, January 21, 2009

hari keLapan..

ntah xtau nk tulis ape..
hajatnye nk peg Jabat JPJ hr nie nk renew lesen memandu..
kalu xrenew mcm mana nk Race..
hehehehe....
bila la Ptptn nie nk masuk...
aku kempunan laptop nie....
adu la...
ape la nasib laptop rosak....

perh ptptn dah masuk..
aku pergi renew lesen pas2 cek duit dlm bank..
tekan2 beribu2 kuar..
kaye2.....hoooraayyy.....
aku peg Myabank nk bukak akaun..
igtkan bleh siap hr nie...
adu...Mykad plak xdetect...
kena peg JPN renew kad bru....
hampeh tol...
bila la plak bleh peg....

Tuesday, January 20, 2009

hari ke-7

sedar-sedar dah seminggu praktikal...
7.36 pg..huhuhu rekod baru aku sampai ofice...
sampai2 je ofice update buku laporan harian pas2 mcm biasa la blog dengan friendster jadi mukaddimah....
hari nie kalu xde kerja aku nk stdy untuk sem5..huhuhu..
perancangan awal...
untuk kesenangan di kemudian hari...
hdup ISLAM...

kul 9 pergi ke taman tamadun Islam
untuk buat Progress payment bg pembinaan bangunan pentadbiran taman tamadun Islam di besut....
bayaran dbuat berdasarkan kerja yg telah disiapkan dan bahan di tapak...
dalam masa seminggu interim certificate akan dikeluarkan selepas kenal pasti kerja yang telah disiapkan..
habis....

Monday, January 19, 2009

hari kEenam....

alhamdulillah....
itulah kalimah yg diungkapkan jika kita di kala suka dan duka..(cewah ayat)
hri nie rekod lg aku dtang awal 7.46 dah terpacak depan pc ofice....
smalam Meet Uncle Hussien menang cyalah...wa tabik sama lu...
hri nie Che Mat pergi ke Jerteh ada urusan yang perlu dibereskan...
hr nie kerja ape la aku nk buat...
lupe lak nk ckp...
nurhaibaiti dak uia tmpat prktikal aku..
rupe2 nye rumah dia depan rumah tok aku je...
keciknye dunia nie....
huahuahua....

tepat pukul 10 menghadiri ste meetng di Bangunan persatuan sejarah..
projk yg dijalankan ialah projek Kerja2 konservatif bangunan persatuan sejarah di jalan tok Lam..
En.Radzi pun ada ayah ikram..aku buat dek je...
rmai jugak la yg menghadiri meeting 2...
rancak gler diorg discuss..aku senyum je...
entah ape aku fhm aku sendiri xtau..hahahaha...
untuk pengetahuan usia bangunan tersebut telah menjangkau 100 tahun lebh...
design dalaman masih mengekalkan ciri2 binaan bangunan lama...
hurm...
ukiran kayu cukup kreatif...
memang patut di buat pemuliharaan terhadap bangunan tersebut...
sebagai warisan untuk jenarasi akan datang...
lepas meeting makan di Paradise Deluxe di hadapan sekolah rendah bukit besar...
mcm biasa la kontraktor yang belanja....
perh kenyang gler....
habis mkan terus balik....

Sunday, January 18, 2009

haRi keLima...

wah....ngantuk nye mata...
semalam tdo lewat meraikan kemenangan Bulan....
seluruh pelosok jalan raya jem dari kuala ibai sehinggalah jalan ke Kuala berang...
aku menyusuri sambutan kemenangan menaiki jentera BjS 7565...
rmai gler org turun mlm nie....
hon xhenti2 dibunyikan...
tp..
jika Dacing yang menang..rasenye..
xdelah sambutan meriah mcm malam smalam...
k..dah2..
habis pasal politik....

lets talk about my work...
hari kelima..
aku punch kad awal hr nie...
7.48...rekod paling awal bg setakat nie..
entah kerja ape bakal diberikan pada aku...
mari kita tggu dan lihat....
nk tdo rase....
huhuhuu...

aku kena kira wall plate ngn step...
skit je....
xbanyak.....
fuh..
ada prob kejap ada ke patut aku silap bank in check dalm akaun sabki..
patut la aku check2 akaun xmasuk lg duit...nsib baik...huhuhu....
xde mood nk kecek..letih...

Saturday, January 17, 2009

prk p036....

nk creta pengalamn di malam terakhir sebelum menjelang pilihan raya keesokan harinya...
sperti biasa selepas isyak jentera BJS 7565 akan dihidupkan untuk meluncur keluar ke rumah Fahmi...
port ceramah mlm nie adalah di Tepi Grand Continental....
xsyok mana ceramah mlm nie....
ronda2 satu k.t. tngok suasana pilihan raya...
sambil membawa kibaran bendera bulan ditengah...hehehe...
jalan jem macam k.L....
semua rakyat Malaysia turun ke K.t untuk memberi sokongan kepada parti masing2...
puas2 round kul 1 lebih baru balik...
kenyag pegi makan ayam panggang di Markas PAS di depan skolah sultan Ahmad..

17.1.2009..
lepas subuh dah bunyi bising depan rumah...
mak ai..aku nk tdo xsenang...
dengan polisnye,penyokong lagi....
suasana di depan Sek.Pusat Cabang Tiga bingit....
PAs dengan sorakan emosinye,BN ada jugak la....
aku selambe je pegi kat diorg ....independent guy....
sory gmbar xleh nk upload....
sampai kul 12 jalan depan rumah jem lagi....
tggu keputusan mlm nie...
PAS atau BN akan menang....
Jika pengundian dilakukan secara bersih dan jujur bg kedua2 parti..
InsyaAllah bulan akan mengambang mlm nie.....
TakbiRR.....

Thursday, January 15, 2009

hari KeemPat..

huhuhu....
mcm biasa sblm sampai ofice, BJS 7565 meluncur laju menuju ke Consultant PSZ...
buat2 rushing sbnrnye nk race...
rekod punch kad mggu nie bersih no red time....
bgus2....

tepat pukul 8.30 kot aku ditugaskan untuk measure formwork and concrete for ground beam and roofbeam...xde la penat sgt simple tp banyak....

fahmi tngah pening kepala kira reinforcement...hahahaha...
siang ke mu..
dakpe aku tolong japg..
aku bru siap measure take five tulis bog...huhuhu...
harap2 duit check takaful masuk la hr nie...
pokai dah nie...

esok cuti..
skejap je masa berlalu....
sedar xsedar dah hbis seminggu praktikal...
best la juga ada kerja boleh on9 plak tu..
tp hr nie xleh nk chat lama sgt dengan Jundullah heaven(nama pun segan aku dgr) sebab ada kerja...xpe2...lain kali plak bincang...
nk g tolong fahmi lok...
settle sblh pagi.....

igtkan dah habis kerja measure..rpenye kena buat reinforcement untuk grnd beam.
adu la..
buat je la labi...
pas2 tiba2 ayah aku mari bg duit fuh...
selamat kalu x mati aku xde duit nk belanje...
takaful la nie cek xmasuk2 lg...
ptptn lagi la...
yes esok cuti...
bye2......

Wednesday, January 14, 2009

hari Ketiga

mcm biasa msuk ofice punch kad...
hr nie rekod bersih lag...igtkan aku lewat dah sbb aku tdo lepas subuh
best gler mimpi mcm2 ada malas nk creta mimp..
dalam aku duk sedap2 hepy2 kat cnie ape la jd kat saudara aku di Palestin..
nk tolong xberdaya,nk g perang etek nk dok tau nk lalu ikut line mana..
adu la...Ya Allah tlg la bukak pintu hati aku mcm mana nk tolong diorg..kalu sekadar boikot 2 dah settle tp puas hati lg...

hr nie aku ngn fahmi mcm biasa la buat2 tgk dokumen kontrak...
tgk sje je tgn ngn mata duk kat ym..bukak friendster..ahah
hr nie ada budak praktikal bru kenal ..nama nye baiti..hahaha..rumah saya..
hadi plak xhabis2 tekanan dia duk kat MAA...
radhi plak duk tnye aku pasal measure ye la Muhd xde dia buat sorg2 je...

suasana dalm ofce hepy go lucky je...
nazri ngn kak su duk wak meriah dlm ofce ..
aku ngn fahmi bhgian tambah2 je...
bgus la suasana mcm nie hilang tension..
nie org kata kerja smbil enjoy...
bru berkualiti kerja....

hr nie dgr kata aku kena peg site meeting dekat taman ilmu jauh 2..malsnye n peg..huhuhu
bleh YM lg best..hahaha
tgk la creta hr nie camne sebelah pg pun relax je...
abis ntuk starting.....

akhirnya....
pada pukul 3 petang aku telah ditugaskan membuat measure...
aku kena buat roof finishes...
hooooraaayyyyy.!!!!!!!!

Tuesday, January 13, 2009

hari kedua...

mcm biasa punch kad..
mula2 masuk aku terus peg meja duduk pas2 tggu ape lg on ym la..hehehe
duk kejap tggu ym alhamdulillah 'jundullah heavan on..
blh jugak contact blik nsib baik x lost contact..
tp aku dikejutkan dengan berita yg agak2 terkejut apabila pok pa dsahkan sakit TB...
sbr pok pa hrap2 mu dok pape....

En Rifan paggil aku ngn fhmi peg dekat meja dia..
dia sruh kitorg stdy dok. kontrak...
pas2 fahmi pegi site visit..
best fahmi g derak..
tp xpe aku blh chat ngn jundullah heaven..
beres...

lupe plak bgtau pasal staff kat company aku
cik mat
cik man
kak su
nazri
kamarul....

diorg nie friendly
bruntung aku dpt LI kat diorg....
blik la kul 5...

Monday, January 12, 2009

my first day

hari nie hr pertama aku prktikal..skrg tgh guna pc dkt office..first day biasa la relax dulu..selagi boleh relax kita relax klu dah cbuk no relax...huahuahua...sry xleh nk letak gmbar...ape kabo lak member hak tgh prktikal skrg...aku buat prktikal ngn fahmi..masing2 masuk office senyum2, tgk, dok tau nk buat menda...get ready nk buat taking off list lepas nie kalu ada..huhuhu

cau.....

Wednesday, January 7, 2009

back...byee

in this morning i will back to Kuala aTerengganu to make prepareration for my Li..
bye Kerteh,we'll be see u next time..
aku naik bas lompat2 kot...
sempat lg tulis kejap......

sambungan.....

Alhmdulillah sampai K.T....byk gak benda berlaku di sepanjang perjlanan ini....time ak nk beli surat khabar ada Pak Cik sorg creta kat aku pasal politik..huh..aku angguk dan senyum bg tanda respon kesian kat dia penat2 creta...ape daaa....ketika di dalam bas dr Dungun Ke K.T..aku duduk 2 kerusi sampai di Rhu Rendang kalu tak silap ada seorg Ibu dan dua anak nye naik atas bas tengah cr seat sorg ank bby lg..comel...aku pun dah la se baris seat aku conquer siap tdo lg dr dungun sampai Rhu Rendang..bg l peluang dkt mak cik nie nak duduk..

sampai di Stesen Bas Kuala Terengganu pda pukul 10 lebih..tggu kedatangan Hadi datang menjemput nk pegi pustaka untuk periksa result org..ternyata sem nie preestasi jtuh merudum akibat UKB pnye angkara...bhye subjek nie...

Siap selesai smua blik la rumah tok ..lepas siap solat Zohor aku merebahkan dr diats katil dengan bjiwa tenang...Perh...best gler tdo...

Lepas nie nk g pantai batu burok port biasa....nk cuci mata tgk kindahan Tuhan dengan keunikan seni Honda Civic pelbagai jenis dengan spec yg bergay..perh...

Chau....ape aku creta nie...mmg blog nie xde informasi menarik sekadar ada je....huahuahua

Tuesday, January 6, 2009

..oTak..

mcm mana nk jage otak.....

1.mkn badam..

2.minum jus epal

3.tidur dengan baik dan cukup

4.lakukan aktiviti yaang di gemari
-untuk kurangkan tekanan..ngaji dan sebagainya

5.senaman minda
-menulis blog,membaca,membaca,main chess...

6.kurangkan pengambilan gula
-gula memberikan tenaga khayalan,gula berlebihan boleh menyebabkan gejala kebimbangan,rasa takut di tempat sempit dan hilang ingatan

7.khasiat gandum penuh

8.makan hidangan ringan pada waktu malam

9.berimiginasi

10.ambil vtamin B kompleks
-yg terdapat di dalam sayur-syuran..

(sumber daripada harian metro saje tulis nk bg ingat dekat diri sendiri)

Monday, January 5, 2009

aDik cuBe tenGok....

ketika...
aku sedang bersama adik aku sedang bersiar-siar di bandar terlihat aku akan kelibat dua orang budak kecil adik berdik barang kali sedang mengutip tin kosong di sekitar kota ..
aku berkata kepada adik ku..'adik cube tengok tu' sambil menunjukkan ke arah dua budak itu...
adikku berkata..'bang bukan mcm kita dulu..'
terdengar ucapan ringkas yang bermakna kami diam tersedu mengingatkan kehidupan di zaman kanak-kanak yang tidak bermaksudkan zaman kanak-kanak...
bergenang air mata mengenangkan kisah lalu...
bersusah payah mencari duit untuk meringankan beban ibu bapa..

ah....
aku menuju ke arah kanak-kanak itu..
dan berkata adik jom pegi makan..
ajakn tersebut sudah cukup membuatkan kanak-kanak yang berbajukan lusuh warnanya koyak sedikit di baju tp bersih mengukir senyuman tanda kesyukuran..

ingatlah...
jika kita tidak berada di bawah kita tidak akan berada diatas
tapi
jika kita berada diatas tanpa kehadiran di bawah sebenarnya kita bukan di atas
kepada
sesiapa yang berada diatas jika pernah berada di bawah sebelum ini bersyukurlah jangan lupa pada yang di bawah....
sekian...

(ape aku merepek nie)




Sunday, January 4, 2009

hiDup PerMainan waRna

kau ceria wahai
kuning
&
oren

kau murung wahai
coklat
&
kelabu

kau pemarah tp berani wahai
merah

kau segar wahai
hijau

kau suci wahai
putih

kau angun wahai
hitam

kau ayu wahai
pink

kau tenang wahai
biru

kau menarik wahai
ungu

inilah warna,bagaikan kita.....('-')














Saturday, January 3, 2009

jahatnya mu...

rejim zionis kenapa mu wak gitu ke palestin..
dok kesian ke kat rakyat palestin..
kalu nk serang pun fikir la dulu sblm serang..
kalu mu serang bangunan saje boleh tahan jugak..
nie yang siap kena budak2,orang tua,wanita ...
ape kes la..
mu nie rejim zionos@ isarael ..
mu nk tgk ke org kebangkitan orang Islam..
kalu mu nk tgk sila la teruskan kerja jahat mu tu..
tapi pesan awl2 ke mu perjuangan orng Islam takkan berakhir selagi tiada fitnah dalam Islam kata pengebom berani mati...
mu pun bukan kuat sangat Israel..
saje je tunjuk kuat nk serang org...
tp nk pesan awal2 ke mu dan sekutu tggu la pembalasan atas kerja mu tu,
pembalasan tu tak datang sekelip mata...
mgkin mu sndri yang akan menghancurkan negara mu sendiri...
kepada warga saudara Islam Ku di Palestin..
bersabarlah...jihad fi sabilillah...
Allah sedang bersama kamu...
Allahuakhbar...

keNapa perLu bAik..??hurm..

salam....

kita telah dijadikan oleh Allah untuk menjadi khlifah dimuka bumi ini...
kita telah diberikan dengan pelbagai nikmat oleh Allah tidak kira kita beragama Islam atau bukan Islam,Allah telah mengagihkan semua nikmat yang ada secara adil dan saksama...
Tapi...,
kenapa adanya org yg baik dan org yang jahat...?
adakah orang jahat tidak bersyukur atas nikmat yang telah dikecapi..?,
kenapa orang yang baik selalunya ditindas dan dizalimi oleh orang jahat..?
hurm,
pelbagai persoalan yang timbul jika asyik memikirkan tentang lumrah yang sering terjadi dalam kehidupan

Sebagai renungan,
sebuah cerita dapat diambil sebagai iktibar,
secara ringkas nye cerita ini dicerita,ada seorang pengarah jatuh sakit dan dirawat di Icu,dan pengarah terlelap dalam dunia mimpi,
di dalam mimpinya datang malikat menghampiri dan menyatakan jika ada orang yang mendokan kesembuhan kamu, kamu akan sembuh tapi jika tiada kau akan meninggal dunia..
Apakah yang telah dibuat oleh pengarah ketika sihat..??,
dia tidak menjalankan tugas sebagai suami yang baik,
dia tidak menjalankan tanggungjawab sebagai majikan yang baik,
dia menderma kepada anak-anak yatim tanpa niat yang baik,
sedang malaikat mengumpul doa hanya 3 orang yang mendoakan akan kesembuhan iaitu isteri dan ank2nya,
dia memiliki 1000 org pekerja tapi satu doa pun tiada diantara mereka,
namun,
anak-anak yatim telah mendoakan akan kesembuhan walaupun niat menderma hanyalah untuk mendapat populariti..
terselamatlah majikan tersebut dan sembuh...

maka,
kesimpulan dari cerita ini tidak ruginya atas dunia nie kita jadi orang baik dalam konteks mudah fahami berbakti kepada semua manusia tidak kira umur,darjat atau pangkat asalkan kita bahagiakan hati mereka berlandaskan syariat Islam walaupun kita dalam keadaan sengsara tanpa mengharap sebarang balasan..

sama2 kita fikir masing2 ada akal dan nafsu,jalankan akal dan nafsu akan fungsi yang sepatutnya ianya berfungsi...
wassalam...yang penting Iman..









Friday, January 2, 2009

best gak....lgu menda nie

"Leave Out All The Rest"

I dreamed I was missing
You were so scared
But no one would listen
Cause no one else cared

After my dreaming
I woke with this fear
What am I leaving
When I'm done here

So if you're asking me
I want you to know

[Chorus]
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed

And don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory

Leave out all the rest
Leave out all the rest
[End Chorus]

Don't be afraid
I've taken my beating
I've shared what I made

I'm strong on the surface
Not all the way through
I've never been perfect
But neither have you

So if you're asking me
I want you to know

[Chorus]
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed

Don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory

Leave out all the rest
Leave out all the rest
[End Chorus]

Forgetting
All the hurt inside
You've learned to hide so well

Pretending
Someone else can come and save me from myself
I can't be who you are

[Chorus]
When my time comes
Forget the wrong that I've done
Help me leave behind some
Reasons to be missed

Don't resent me
And when you're feeling empty
Keep me in your memory

Leave out all the rest
Leave out all the rest

Forgetting
All the hurt inside
You've learned to hide so well

Pretending
Someone else can come and save me from myself
I can't be who you are
I can't be who you are

sabar,sabar dan sabar.......

salam...

aku baru selesai menonton cerita Cinta Si Penggali kubur.Banyak pengajaran aku dapat daripada cerita nie.Watak yang dimainkan oleh Nasir Bilal Khan cukup menunjukkan watak sebenar sebagai Abg Dol mempunyai sifat yang sangat sabar.Aku cukup tertarik dengan watak Abg Dol,apabila dia ditimpa musibah dia akan mengucapkan Alhamdulilllah dan Abg Dol redha...Ya Allah, bersyukur aku dapat tengok cerita nie.Ia mengajar aku akan sifat sabar.

Bagaimana pula dengan tahun 2008..?

Seperti biasa hidup ini sentiasa diuji oleh Allah sebagai tanda kasih Allah kepada kita dan pengukuran tahap iman di dalam diri kita..
untuk tahun ini,perkara yang betul-betul menguji aku adalah aku menghadapi kemalangan dan kecederaan agak teruk pada bahagian sendi siku...

Peristiwa kemalangan aku tidaklah teruk tetapi cukup memberi kesan kepada diri sendiri dan menyedarkan aku betapa pentinganya pemanduan yang berhemah.Aku memandu kereta Satria milik pak cik ku untuk tujuan ke suatu destinasi.Pada perjalanan pulang dari satu trafic light aku telah memecut laju dan tanpa disedari terdapat sebuah van telah masuk laluan jalan aku.dengan tahap kelajuan yang baru 140km/h aku tidak sempat untuk mengelak van dan melanggar van tersebut.Kereta mengalami kerosakan yang teruk pada bahagian depan.Nasib baik van tersebut tidak mengalami sebarang kerosakan.Aku pulang dengan keadaan gelisah dan berdebar.Aku asyik fikir pasal apa akn jd lepasnie.Nasib baik pak cik aku fhm dan bertoleransi dengan baik dengan aku.Duit ptptn habis sebab repair kereta.Dalam masa yang sama aku sabar menerima ujian Allah...

Bagaimana pula dengan tangan aku..??

Pada satu petang sehari sebelum final exam sem 2, aku main bola depan rumah banglow sewa..
aku baru sepak bola sekali,tiba2 aku jatuh dan tangan aku jadi pusing ke belakang.Sakitnye takterkira muka aku pucat.aku takleh nk buat ape masa tu.aku amik msa berbulan jugak nak pulih.dalam masa nak pulih menderita xusah nk ckp.Tp Allah baru cubit peha aku sikit dah tak tahan.

Bagaimana pula dengan rakyat Palestin..??

Kesabaran rakyat Palestin hanya Allah saje yg tahu,kalau aku adalah rakyat Palestin mampu kah ku menghadapinya...


Kesimpulannya,banyakkanlah bersabar walau ape jua ujian yang kita hadapi...
bersiap sedia untuk menghadapi ujian di tahun 2009...
Allah sentiasa di sisi kita...
Semoga kita terdiri daripada org2 yang beriman
Ameen...